2018. feb 27.

Mochi és madár: Tamako bájos kalandjai az üzleti negyedben

írta: Emerald Dragon
Mochi és madár: Tamako bájos kalandjai az üzleti negyedben

Tamako Market (2013)

4749398-tamako-market.jpgNaoko Yamada (A Silent Voice, Tamako Love Story, The Disappearance of Haruhi Suzumiya) rendező nevére a tavalyi évben akadtam rá, az egyik anime kapcsán, ami szerintem annyira csodálatos és magható, hogy Oscar-díjat is érdemelhetett volna. Mivel megtetszett a stílus, így kíváncsian utána olvastam, milyen sorozatokat érdemes tőle megtekinteni, és első körben a Tamako Market-re esett a választásom, aminek egy folytatása is készült, Tamako Love Story címmel, és arról majd a következő alkalommal fogok nektek beszámolni.


Aya Suzaki: Dramatic Market Ride

tamako_market_01_large_25.jpgTamako Kitashirakawa egy életvidám, fiatal kislány, akinek rengeteg barátja van. Egyik nap egy furcsa madárra bukkan, aki nem csupán beszélni tud, hanem emellé elég szemtelem, sznob és levakarhatatlan is. Dera Mochimazzi (jelentése: rossz ízű mochi) névre hallgat, ami azért mókás, mert a lány családja mochi boltot vezetnek, immár évtizedek óta. tumblr_o0stgeombw1uxvvvzo2_500.gifTamako is gyakran besegít apjának és nagyapjának a készítésben, illetve az eladásban, és szívesen megosztja másokkal az uzsonnáját, ami esetleg több vevőt csábíthat hozzájuk. A mochi, vagy rizs süti különlegessége, hogy lágy, puha tésztája van, édes, és finomságokkal szokták megtölteni, igazi csemegének számít a japánoknál. Azonban rengeteg halálesetet is okoz a szigetországban, amit a Tamako Market-ben ki is figuráznak.

soure.gifAz üzletükkel szemben lakik Mochizou Ouji és családja, akik szintén rizs sütik eladásával keresik a kenyeret, és egyfajta riválisai egymásnak. Ennek ellenére Tamako és Mochizou jóban vannak, sőt a fiú gyengéd érzelmeket is táplál a lány irányában, azonban ezt sosem merte megmondani neki. A történet folyamán nem csak az üzleti negyed (innen a cím) lakóinak mindennapjait, illetve a nehézségeket és mókás szituációkat ismerhetjük meg, hanem kicsit betekintést nyerhetünk a mochi-készítés rejtelmeibe, az iskolás lányok megpróbáltatásaiba is. Emellett különlegesen életteli színezetet ad a helyzetnek Dera jelenléte, aki kissé felzavarja az állóvizet, ugyanakkor róla is kiderül, hogy nem egészen olyan, amilyennek elsőre megismertük.

source_2.gifA középpontban Tamako, illetve Mochimazzi – aki egy ponton elgondolkodik a névváltoztatáson is – állnak, valamint a közösség, ahol élnek és dolgoznak. Emellett a fő szál arra koncentrál, hogy a lányt egy herceg feleségéül jelölik ki, így át kell gondolnia, hogy a sors szavának engedelmeskedik-e, vagy a szívére hallgat inkább. A könnyed romantikus vígjáték elsősorban slice of life hangulatú, egyszerű kikapcsolódást nyújthat az anime kedvelők fiatalabb generációjának. 814131011572_anime-tamako-market-altc.jpgA tinédzserek érzéseiről van szó elsősorban, az első szerelemről, a viszonzatlan vagy titkolt érzelmekről, játékosan, mégis szemléletesen ábrázolva azokat. Ezen kívül a családjuk egyik rejtélyét is megpróbálják megfejteni, hiszen Tamako egy zenei számot keres, amelynek dallamát édesanyja dúdolta neki, de nem emlékszik a pontos szövegére sem. Szerencséjére a környéken lakók szeretik, és elég jól összetartanak, így minden problémájának megoldásában számíthat rájuk, ami természetesen kölcsönösnek bizonyul.

tamako_market_11_large_02.jpgMochimazzi eredetéről is fellebben a fátyol, illetve arról, hogy pontosan mit is keres ennél a társaságnál, és miért mondja magát nemesi származásúnak. Kettejük barátsága megmelengeti a szívünket, és drukkolunk a szomszédoknak és a fiatal szerelmeseknek, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz, félretegyék ellentéteiket és boldogak lehessenek.

tamako-market-bird.pngA Kyoto Animation animéjét Yukiko Horiguchi (Kokoro Connect, K-ON!, Lucky Star) karakterdizájnja és Ikuko Tamine (Tamako Love Story) művészeti vezetése segítségével vitték a képernyőre, játékos és bájos hangulatához pedig egyértelműen hozzájárult Tomoko Kataoka (Sukima no Kuni no Polta) fantasztikus zenéje is. A rengeteg elbűvölő hanganyagból a címadókat választottam most ki, Aya Suzaki (szinkronhangként – Ajin: Eriko Nagai, Tamako Market: Tamako Kitashirakawa; énekesként – Trinity Seven, Assassination Classroom) előadásában a Dramatic Market Ride-ot és a Neguse-t.

Aya Suzaki: Neguse

A Tamako Market-ot elsősorban a fiatalabbaknak ajánlom, mert kitűnő szórakozást, kikapcsolódást nyújthat a számukra. Az idősebbek inkább a folytatásra figyeljenek, legközelebb a Tamako Love Story-ról lesz szó!

Értékelésem: 7/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=14908, https://en.wikipedia.org/wiki/Tamako_Market
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=o4BN5bM_U8Y
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/tamako-market-206366.html
Bluray megvásárolható: Animation - Tamako Market Blu-Ray Box (2BDS+CD) [Japan BD] PCXE-60097
Kapcsolódó anime: Tamako Love Story

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

szerelem anime vígjáték romantika slice of life mochi