2018. feb 17.

Yato csak egy kis szentélyt szeretett volna, de egy háborúba keveredett

írta: Emerald Dragon
Yato csak egy kis szentélyt szeretett volna, de egy háborúba keveredett

Noragami Aragoto (2015)

big_1444923791_image.jpgAhogyan ígértem, folytatom Yato isten kalandjainak elemzését, és ezúttal a kritikám végén pontozom is a sorozat sikerességét. Hozzátéve, hogy a harmadik évadról is felröppentek már hírek, és természetesen arról is igyekszem majd beszámolni. A Noragami Aragoto nagyjából ott kezdődik, ahol az előző részek véget értek, így szerintem érdemes folytatólagosan nézni az epizódokat.


THE ORAL CIGARETTES: Kyōran Hey Kids!!

noragami_aragoto_07_large_01.jpgYato, Hoyori és Yukine kalandjai folytatódnak a Noragami Aragoto sorozatában. Természetesen minden változatlan és a lány továbbra is valahol a két világ között ingadozik, így bármikor képes elaludni és kilépni a saját testéből. Yukine még mindig tapasztalatlan, de immár elfogadta lényegét és sorsát, ezért igyekszik segíteni a hóbortos istenségnek, Yatonak, aki még mindig nem rendelkezik megfelelő mennyiségű követővel vagy pénzzel, de azért töretlenül próbálkozik, hogy visszaszerezze régi hírnevét és hatalmát. Társai immár tisztában vannak vele, hogy milyen az igazi természete, de elfogadták és szeretik, így az ayakashik vadászatában a rendelkezésére állnak.

15e868a5b38c6f0fcdf012a563f9dbaf253255ff_hq.gifA központban ezúttal inkább a Sacred Treasure-ök állnak, ugyanis valaki módszeresen levadássza őket. A múltban is előfordult, hogy egyes istenek végeztek a fegyverekkel, de az indítékokat akkor sem ismerhettük meg. Ezúttal azonban egy rejtély előtt állnak, és nem tudni, hogy ki lehet az elkövető. Így Yukine is aktívabban bekapcsolódik a nyomozásba, hiszen őt mindenkinél mélyebben érinti a jelenség. nem beszélve arról, hogy Yato nagy riválisa, Bishamon is elveszti szövetségeseit, így az ügy jóval nagyobb kaliberű, mint az elsőre tűnik. Mint az az előző évadból kiderült már, a megfertőzött isteni eszközök hasonló felfordulást tudnak okozni, így első körben mindenkinek a saját háza táján érdemes körülnéznie.

60613508.jpgDe arra egyikőjük sem számít, hogy a támadás olyan helyről éri Bishamont, ahol sohasem keresné a tettest. Bár az okok elég egyértelműnek látszanak, az eszközökben egyáltalán nem válogatnak, ha bosszúhadjáratról van szó. Ezért Yatonak nem csak résen kell lennie, hanem valamilyen módon meg kell győznie arról legfőbb riválisát, hogy engedje meg, segítsen neki. Márpedig köztük ősi ellentét feszül, a múltban történteket pedig csupán Yato, Kazuma és Bishamon ismerik. Ahhoz, hogy ők hárman együttműködjenek kisebb csodára volna szükség, de talán ezúttal is Hoyori lehet a kulcs mindenhez.

noragami-aragoto-ep-1-img-0000.pngA Noragami Aragoto teljesen más hangulatot teremt, mint az elődje. Nekem ezért sokkal jobban tetszett, mert előjön a kontraszt, amelyet a Noragamiban csupán halványan érzékeltünk. A thriller elemeket ügyesen használják, ezért ezt másik kategóriába sorolnám, és élvezhetőbbnek értékelem. A kérdéskör, amelyet ezúttal boncolgatunk, az a kívánságok problematikája. Hiszen az emberek gyakran inkább csak valamiféle isteni csodára várnak, közbeavatkozásra, mintsem, hogy cselekedjenek a jövőjük vagy vágyaik érdekében. Ezért viszont bármit hajlandóak feláldozni, még ha a lelkükről és így a sorsukról legyen is szó.

screenshot_2015-10-31-10-18-57.pngViszont a másik, az új téma, amelyben elmélyedünk, egy kicsivel izgalmasabb az előbbinél. Az isteneknek ugyanis nem csak arra van szükségük, hogy híveik legyenek, és kívánságokkal, kérésekkel, ajándékokkal bombázzák őket, hanem ennél sokkal fontosabb, hogy meg tudják védeni a saját nyájukat is. Azaz kötelességeik közé tartozik, hogy gondoskodjanak arról, amilyen szerepet betöltenek, még akkor is, ha ez nem a világ érdekeit szolgálja. noragami-aragoto-episode-5-killing-a-god.pngÍgy az eszközeikért, alattvalóikért, illetve a Sacred Treasure névre hallgató szellemekért is felelősek, ahogyan a Noragami is ügyesen rámutatott Yukine esetében. Az előzményekben megszerzett információk igazán ebben a sorozatban nyernek értelmet igazán, így inkább úgy egészíteném ki az előző cikkemet, hogy ez egy huszonnégy részes anime, melyet ugyan két évadra vágtak szét, de együtt tökéletes egységet alkotnak. Amit hiányoltam abból a történetből, az itt kerül a helyére és a puzzle végre összeáll.

noragami-aragoto-episode-1-english-subbed.jpgA felelősségvállalás a tetteinkért az egyik kedvenc témaköröm, és nagyon izgalmas, hogy most az istenek szemszögéből is rávilágítanak ennek fontosságára. Hogy mennyire sérülékenyek vagyunk akkor, ha megpróbálnak bennünket befolyásolni és elfeledtetni velünk, hogy nekünk is közünk van a cselekedeteinkhez, bármennyire is szeretnénk azt másokra hárítani. Az információkat, bárhonnan származnak is, érdemes ellenőrizni, mielőtt következtetéseket vonnánk le belőlük. screenshot_2015-10-09-15-19-33.pngAzokat, akik abba az irányba hajlítják a valóságot, amelyikbe manipulálni szeretnének, érdemes vagy leleplezni, vagy a saját hazugságaikat ellenük fordítani. A nyílt szembeszállás nem minden esetben működik, de a végtelenségig nagyon kevesek képesek a látszat álarcát fenntartani. Ettől függetlenül a mi felelősségünk, hogy mit hiszünk el, mert az a saját jellemünket mutatja meg, hogy mennyire engedjünk mindezt. noragami_aragoto_episode_07.pngNyilván nem egyszerű ez, pláne, ha nem csak az egyénről beszélünk, hanem egy csoportról – legyen az vallási, politikai, vagy egyszerűen csak baráti társaság –, extrém esetben egész nemzetről. Mégis a védelem és a biztonság kulcsa az, hogy figyeljünk, hallgassunk és értékeljünk, utánajárjunk mindennek és csak az együttműködés nyújthat megfelelő megoldást az ilyen jellegű problémákra. Úgymond, amíg van egyetlen személy is, aki hisz, addig a lehetőség mindig fennáll az árulásra. Persze ez sem egyszerű, mert minden nézőpont kérdése, illetve az igazság és a szükség nem mindig férnek össze egymással.

noragami_aragoto_by_diarmayd-d9js1io.jpgA Noragami Aragato egyetlen ívet követ, egyetlen történet, de szerencsére nem elnyújtott, csupán egybefüggő. Valójában már az első évad eseményei előrejelzik, hogy valami van a háttérben, de ott csak felvezették azt a konfliktust, amely a múltból fakad. Ezért izgalmasak az ilyen típusú animék, mert a mögöttes lényeg finoman bontakozik ki, és a crescendo igazi katarzis nyújthat a nézők számára. noragami-aragato_kureha_bishamon_yato_masked_one_phantom_anime_bentobyte.jpgMindemellett pedig a koronát az teszi fel a sorozatra, hogy a két kirakós játékot összetéve megismerhetünk egy harmadik képet is, mely arra hívja fel a figyelmünket, hogy az eszköz sosem hibás, illetve a tettes mindig az, aki alkalmazza azokat. Így a kívánságot teljesítő djinn vagy isten, illetve akár a fegyvert elsütő ember sem felelős a tetteiért akkor, ha valójában csak használják. Ezt elég könnyű megérteni, ha arra gondolunk, hogy egy gépkocsi nem minősül gyilkos eszköznek, egészen addig, amíg valaki úgy nem kormányozza azt, hogy elvegye vele más életét – akár szánt szándékkal, akár véletlenül. Ugyanez az allegória ráhúzható arra is, hogy a vágyaink teljesülése bizony árthat másoknak is, és azért mi leszünk a felelősek.


Tia: Nirvana

tumblr_o54et2dy8h1uduiqro1_500.gifAz alkotókról most nem szeretnék külön értekezni, hiszen – szerencsére – ugyanaz a színvonalas gárda vitte tovább ezt az évadot is, és maradt annyi a sztoriban, hogy érdemes volna akár előzményeket akár folytatást is megtekinteni belőle. A Noragami Aragoto és a Noragami számomra olyan alkotások, melyeket szívesen tudok a polcomon, mert olyan sorozat, ahol még a special epizódok is szórakozást nyújtanak, annak ellenére, hogy ne viszik előrébb a cselekményt. Az OVA-kat ezért érdemes levadászni, ha tetszettek a karakterek, és ajánljátok bátran mindenkinek ezt az animét, nem fogják megbánni, akik hallgatnak rátok!

Értékelés: 8,5/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=16906
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=O8_FSZDQsVk
Mafab link: -
Bluray megvásárolható: Noragami Aragoto - BD Collectors Edition [Blu-ray]

Smaragd Sárkány

Kapcsolódó sorozatok:
Noragami

Szólj hozzá

háború akció anime thriller dráma mágia mitológia természetfeletti túlvilág science-fiction Adachitoka Bones Studio