2018. feb 10.

Szórakoztató történet egy istenségről, aki saját szentélyre vágyik

írta: Emerald Dragon
Szórakoztató történet egy istenségről, aki saját szentélyre vágyik

Noragami (Stray God) (2014)

noragami_1600x900_0.jpgVannak csalóka filmek és sorozatok is, amelyekről elsőre nem tudjuk megmondani, miért is nézzük őket, mi vonzó bennük, gyakran még a kategóriákba is nehéz besorolni az animéket. Adachitoka (Noragami: Stray God, Noragami: Stray Stories) mangájából egy igen érdekes alkotást sikerült adaptálni, mely jelenleg a második évadánál tart, de a folytatást is beharangozták már. De kezdjük a legelején, a Noragaminál, aminél sokáig nem tudtam megmagyarázni, miért is köt le, aztán a Noragami Aragoto során ráébredtem, miért is lebilincselő és izgalmas.


Hello Sleepwalkers: Overnight Appointment

noragami-01.jpgYato egy igazi isten, aki segít a bajbajutott embereken, és ebben hűséges társa, Yomone kísérte és támogatta mindeddig, aki mintegy Sacred Treasure-jeként tevékenykedett, de mára már elunta magát. Hogy mik is ezek a kincsek? Amolyan szellemek, akik képesek egy fegyver vagy használati tárgy alakját felvenni, és velük aztán könnyedén legyőzhetőek a különböző gonosz vagy éppen jóságos entitások – ilyen már a The Sacred Blacksmith-ben is láthattatok. 60326337.jpgAzonban Yomone már nem tartozik Yato-hoz, mert a szerencsétlen férfinek nagyon kevés követője akad és még szentélyt sem emeltek a számára. Ezért úgy döntött a lány, hogy új istent keres magának. Yato pedig, jobb híján mindenféle küldetést elvállal, amivel pénzt szerezve közelebb kerülhet egy olyan építményhez, amelyet az ő tiszteletének, követésének szenteltek. Igencsak figyelmetlen, mondhatni kaotikus jellem lévén egyik akciójával majdnem Hiyori, a fiatal lány halálát okozza, aki annak ellenére menti meg őt, hogy valójában halhatatlan. Úgy tűnik, hogy csodával határos módon az iskolás nő túléli a kalandot, de senki sem emlékszik arra, pontosan mi is történt a baleset helyszínén, pláne arra, hogy nem volt egyedül. A titokzatos isten meglepetésszerűen meglátogatja őt a kórházban, és az álom valóságosabbnak immár, bár hihetetlennek látszik.

1419657440_noragami-1-2-600x337.jpgAzonban Hiyori Ikiben valami megváltozik, és különös módon kezdi érezni magát, máshogyan viselkedik, mint a baleset előtt. Ráadásul szeretné kideríteni, hogy Yatot álmodta-e, a képzelete játszott-e vele, vagy minden igaz és egy istenséget kerget. Ekképpen botlik bele a macskát hajkurászó férfibe, aki éppen egy újabb fantommal kénytelen megküzdeni. A véletlennek köszönhetően a páros egymásra talál, és közösen folytatják Yato tevékenységét és igyekeznek minél több ayakashitól noragami-0207.jpg(szellem, fantom) megszabadítani az emberiséget. Mivel mindketten eléggé tapasztalatlannak számítanak, így együtt kell megtanulniuk, hogy hogyan is kezdjenek ehhez az egészhez. Mert ugye egy istennek azért kötelességei is akadnak, és a férfi megígérte Hiyorinak, hogy megoldja azt a problémát, amit az első találkozásuk okozott a lány életében. Ahhoz, hogy bármit is cselekedhessen, bérhősként végezzenek a szellemekkel, Yatonak egy új Sacred Treasure-re lesz szüksége, különben igazán haszontalan a fantomok ellen vívott küzdelemben.

7c0b8cd279daf7e6cf40648cfeb14932b67ed657_hq.gifA Noragami egy kawaii, hangulatos és szórakoztató sorozat, mely erősen félrevezetőnek tetszik elsőre. Azonban érezhető, hogy valami húzódik a háttérben és nem egy egyszerű vidám történetet nézünk, de nem tudjuk megmagyarázni, mitől baljós a hangulatunk. Attól eltekintve, hogy holtak lelkei és mindenféle fantomok, szellemek állnak a középpontban, akiktől főhőseink igyekeznek megvédeni az embereket. noragami.jpgEzek nem csak befolyásolni próbálják a viselkedésünket, hanem gyakran meg is tudják szállni az egyént, ezzel olyan tetteket követnek el, ami az illetőre nem feltétlenül volna jellemző. Ez a magyarázat az ázsiai kultúrának is része, nem új keletű a démonok elmélete és nem korlátozódik a modern vallásos hagyományokra. Természetesen később, a psziché elemzése során már sikerült feltárni ezeknek a viselkedési- és személyiségzavaroknak a hátterét, de a démonológia, az ördögűzés, az asztrál testek és a megszállás igazán izgalmas és népszerű témának számít a természetfeletti, illetve a vallások, mitológiák magyarázására.

bishamon_lion.pngA Kotaro Tamura (Noragami Aragoto) rendezte első évad rendkívül szórakoztató, kicsit vígjáték jellegű, tele érdekes mitológiai utalásokkal és apró drámai elemekkel. Toshihiro Kawamoto (Cowboy Bebop, Ghost Slayers Ayashi, Wolf's Rain) karakterdizájnja segítségével és Kazuo Nagai (The Sky Crawlers, Eureka Seven) művészeti vezetése alatt egy olyan világot ismerhetünk meg, mely rengeteg lehetőséget és sztorit rejt magában. Pláne, hogy sokszor utalnak rá, a múlt ennél jóval összetettebb, Yato karaktere teljesen más, mint amilyennek megismertük. 11b53e08944e96fbb6e07fb70b20c4d64ffd104b_hq.jpgTaku Iwasaki (Black Butler, Akame ga KILL!, Witch Hunter Robin) zenéje elengedhetetlen ahhoz, hogy hangulatba kerüljünk, a szinkronhangok pedig zseniálisan eltaláltak (legalábbis a japánról ezt bátran merem állítani). A Bones Studiotól egyébként már rengeteg alkotást bemutattam nektek a CineGore oldalán, ha van kedvetek olvassátok ezeket: Un-Go, Sword of the Stranger, Fullmetal Alchemist, Fullmetal Alchemist: Brotherhood, Darker than Black, Cowboy Bebop, stb. És persze tervbe vannak véve ilyenek is: Wolf’s Rain, Kurau: Phantom Memory és a S-CRY-ed.

Annyit változtatnék a kritikám során, hogy ezúttal az értékelést kihagyom, és a jövő héten, a második évad (IDE kattintva lesz elérhető) elemzése során megmagyaráznám, miért teszek így. A cliffhanger erősen indokolt, remélem megértitek.


Tia: Heart Realize

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=15585
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=8JGfx2_kL-I
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/noragami-325280.html
Bluray megvásárolható: Noragami - Complete Series Collection Blu-ray
Kapcsolódó anime: Noragami Aragoto

Smaragd Sárkány

Kapcsolódó sorozatok:
Noragami Aragoto

Szólj hozzá

háború akció anime thriller vígjáték dráma mágia mitológia természetfeletti túlvilág science-fiction élő fegyver Adachitoka Bones Studio