2017. dec 16.

Haru a Macskák Birodalmában – egy kis japán cicás Aliz-mese

írta: Emerald Dragon
Haru a Macskák Birodalmában – egy kis japán cicás Aliz-mese

The Cat Returns (2002) (A macskák királysága)

qq1qdus.jpgA Ghibli Studiotól elég sok animét kiadtak magyarul, de akad mégis olyan, amelyet még sajnos nem láttunk kicsiny hazánkban. A The Cat Returns (Neko no Ongaeshi, Macskák királysága) egy bájos mese Hiroyuki Moritától (Chihiro Szellemországban), és most szeretném veletek megismertetni.

tumblr_oz0dn9ugrg1r9i2iuo1_500.gifHaru folyton elfelejti beállítani az ébresztőóráját, ezért állandóan elkésik az iskolából, és rohanvást kell elindulnia. Környezete pontosan ismeri őt, ezért meg sem lepődnek, amikor megpróbál belopakodni az osztályterembe és rajtakapják. Úgy érzi, hogy minden összeesküdött ellene, amikor egy furcsa látványra figyel fel. Egy csokornyakkendős macska éppen csomagot visz át az úttesten, és kis híján elcsapja egy autó, ha Haru nem rohanna a segítségére és nem mentené meg az állatkát a biztos halál elől. Meglepetésére a cica két lábra áll, leporolja magát és megköszöni neki a segítséget. giphy_5.gifA felemásszemű kedvenc ráadásul megígéri neki, hogy meg fogja hálálni a jótéteményét. A lány elmeséli a történteket az édesanyjának és legjobb barátnőjének kis, de senki sem hisz neki. Aztán Haru körül egyre több cica jelenik meg, akik követik, kísérik, kisebb meglepetésekkel halmozzák el őt. Az egész valahogy úgy indul el, hogy az éjszaka kellős közepén két lábon járó macskák vonulnak fel, és kísérnek egy királyi állatot Haru színe elé, majd közlik vele a jó hírt, hogy a Macskák Birodalmának királyát, Lune herceget mentette meg, így lekötelezettjei a lánynak. Ekkor még nem is sejti, egyszerű jócselekedete milyen bonyodalmakat okozott.


Ayano Tsuji - Kaze ni naru

tumblr_milwt0gawi1qbmwzdo1_500.gifUgyanis arra ébred, hogy a mentőakciója során törött ütőjét majdnem száz darabbal pótolták, a kert tele van cickafarkkal és a suliban számtalan kicsiny csomagban élő egerentyűk várják. Az éjszaka folyamán elnyert papiruszt, melyben a macskák királya köszönetnyilvánítását tette, végül megpróbálja elolvasni, és így kezdi megérteni az ajándékok eredetét. Azonban az utolsó jel kissé elgondolkodtatja, hiszen miért is kapna ő egy cicát, ha egyszer ezek az állatok önálló, gondolkodó és szabad lények. catreturns3_original.jpgIgyekszik kikérdezni az egyik ceremóniamester, hogy mi is történik körülötte, és el is magyarázza neki, hogy egy emberi nő bizony nem ilyesmire vágyakozik. Meglepetésére nem csak meghívják a Macskák Birodalmába, de azt is megtudja, hogy a herceg bizony el fogja őt venni feleségül.

1.jpgElég egy pillanatnyira elábrándoznia, mennyire könnyű és békés, nyugodt élete volna, ha cicalány volna, és a királyi udvarban élhetne, máris félreértik, majd a beleegyezésről igyekeznek értesíteni a királyt is. Szerencséjére egy titokzatos hang azt súgja neki, hogy keresse fel a Macska Irodát, ott próbáljon meg iránymutatást kérni, hátha van kibúvó a nevetséges frigy alól. Így elindul, hogy megkeressen egy hatalmas fehér kandúrt, aki majd elvezeti őt az említett helyre. A beszélő állat el is kíséri őt a város azon részére, ahol még sohasem járt, egyenesen a birodalom egyik negyedébe. Kicsit úgy érzi magát, mint Aliz Csodaországban, mert minden jóval kisebb, mint az ő mérete. cat-returns-6-615x323.jpgAz egyik házikóból egy elegánsan öltözött, frakkot és cilindert viselő kandúr lép elő és megszólítja Harut. Baron Humbert von Gikkingennek hívják, és a téren lakó Totoval (aki egy varjú) igencsak jó barátságban vannak. Van ugyanis egy közös vonásuk, egyikőjük sem igazi élőlény, hanem mágikus faragványok, akik lélekkel rendelkeznek. A lány elő is adja az ügyét, és Baron, Toto, valamint Muta, a kövér fehérség is elhatározzák, hogy követik őt a Macskák Birodalmába, hátha kisüthetnek valamit.

screenshot_5_26252.jpgHogy milyen érdekek vezérlik a királyt, mire vágyik a herceg és ki az a titokzatos hang, aki figyelmébe ajánlotta Baront, és vajon cicusként kell-e leélnie a további életét a Macskák Birodalmában, erről szól a The Cat Returns. Azon túl, hogy egy csodálatos mesével ajándékoz meg bennünket a rendező, természetesen néhány apró problémára, jelenségre is felhívja a figyelmünket. Az egyik legfontosabb az álmodozás és a beteljesült vágyak nem biztos, hogy úgy valósulnak meg, ahogyan arra gondolunk. 13.jpgA királyi udvar nem feltétlenül az a romantikus hely, ahova egy mai hölgy vagy úr szívesen bekerülne. Jóval több a kötelesség, a ceremónia, a diplomácia, mint az önfeledt szórakozás és a szépséges ruhák viselete, a varázslatos bálok látogatása. Ezzel ugyanis olyan kötelező feladataink lesznek, melyeket nem hanyagolhatunk el, hiszen a népünknek tartozunk azzal, hogy elvégezzük a dolgokat, amiket vállaltunk. Hiába tűnik úgy, hogy minden fenékig tejfel, valójában nem leszünk szabadok, inkább bezárnak bennünket a fizikai és a kommunikációs gátak, melyek elénk tornyosulnak.

2bxbmj5.gifMásik oldalon ott van a zsarnok királyi természet, aki a saját érdekeit és felsőbbrendűségét tartja mindenek előtt, és nem törődik más vágyaival és igényeivel, ha egyszer valamit elhatároz. A hálája éppen ezért lehet, hogy inkább átok lesz a szerencsétlen jótevő számára, avagy nem biztos, hogy minden úgy sül el, ahogyan azt szeretné, de igyekszik kierőszakolni akkor is, ha ellenállásba ütközik. A The Cat Returns klasszikus alapokra épül, és humorral teleszőve elevenedik meg előttünk az Aliz Csodaországban, középkori maszkos hős verziója.

nekonoongaeshi1.jpgHiroyuki Morita rendezése nem csupán a fiatalok számára nyújt kikapcsolódást és önfeledt szórakozást, hanem a felnőttek némi tanulságot is levonhatnak belőle. Aoi Hiiragi (Whisper of the Heart) Baron: The Cat Returns című mangájából készült ez az anime, Satoko Morikawa (Eden of the East) karakterdizájnjával és Naoya Tanaka (My Neighbors the Yamadas, Ocean Waves) művészeti vezetésével. A mesébe illő muzsikáját Yuuji Nomi (Whisper of the Heart) szerezte. Nem véletlen, hogy ugyanabba az irányba mutatnak a közreműködők, hiszen ez az animéhez szorosan kapcsolódik egy másikhoz, úgynevezett spin-off sztorija, a nálunk A könyvek hercege néven ismert 1995-ös Mimi o sumaseba-nak (Whisper of the Heart). Aki kedveli a Ghibli Stúdió azon filmjeit, melyek minden korosztályt képesek megszólítani, annak bátran merem ajánlani mindkét művet.


Joe Cocker & Jennifer Warnes - Up Where We Belong

Értékelésem: 8,5/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=868,
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Cat_Returns
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=Gp-H_YOcYTM
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/macskak-kiralysaga-24463.html
DVD megvásárolható: The Cat Returns [DVD]

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

anime vígjáték dráma romantika fantázia slice of life Ghibli Studio Hiroyuki Morita