A szavak ereje nem csak megbánthat, de csodákra is képes lehet

dgs9xmmuiae8-wv.jpgFilmfesztiválon azért izgalmas részt venni, mert gyakran találkozhatunk olyan alkotásokkal, amelyről még nem hallgattunk, mégis érdekesnek, izgalmasnak, vagy éppen akár gyöngyszemnek is bizonyul. Ha nincs végtelen időnk rá, akkor bizony szelektálni kell, ami a lutri véletlen faktorát még növelheti is, hiszen jóval kevesebből kell jóra bukkannunk. Az Anilogue rendezte nemzetközi esemény második napján két művet is kiszemeltem, melyből az egyik a Your Voice (Kimikoe = Kimi no Koe o Todoketai) című japán animációs alkotás volt.

tumblr_onbb6wa36z1uq3bnuo1_1280.jpgNagisa, Kaede, Shizuku és Yu gyermekkori jóbarátok. Mindig mindent együtt csináltak, még akkor is igyekeztek tartani a kapcsolatot egymással, amikor a suliba kerülve a város leggazdagabb és legbefolyásosabb emberének unokája, Yu kiemelkedő teljesítményével gyakran maga mögött hagyta őket. Egyedül Kaeda lett iszonyatosan féltékeny rá, hiszen a benne szunnyadó versenyszellem nem tudta kiheverni, hogy valaki jobb nála, ráadásul az egyik legjobb barátja. Hab a tortán, hogy a lacrosse csapat kapitányának is megválasztották, így biztosak lehetnek benne, hogy elszakad mellőlük.

kimi-no-koe-o-todoketai.jpgNagisa nem nézi jó szemmel ezt a rivalizálást, ráadásul ráébred, hogy nemsokára vége a gimnáziumi éveknek, és mindenki más utakon fog járni, ezért megtesz mindent azért, hogy a csoport ne szakadjon szét, hátha a jövőben is képesek lesznek fenntartani a barátságukat. Kimondottan haragszik Kaeda-ra, amiért folyton szidja Yut a háta mögött, pedig tisztában van vele, hogy nem is gondolja komolyan, amiket mond, viszont a nagymamájától azt tanulta, hogy a szavaknak bizony ereje van. Így, mikor hangosan a világnak kiáltja bánatát, és megfogalmazza kívánságát, az eső elől menekülve egy furcsa helyen köt ki, ahol még sohasem járt. A titokzatosnak tűnő, elhagyatott épületben lemezekre és mindenféle kütyüre akad, amely egy rádióállomásra emlékezteti. Elcsigázva bolyong a helyiségekben és hirtelen ötlettől vezérelve bekapcsolja a berendezést, Vivaldi Tavaszát hallgatva pedig beszélni kezd a mikrofonba.

f359bad259dfb5994260e299dbc568b71490352378_full.jpgNem is sejti, hogy az egykori tulajdonos és DJ lánya, Shion meghallja a szavait, és felébresztik benne a múlt keserves emlékeit. Első reakciójában leteremti szegény Nasagit, és elmeséli neki, hogy a szülei autóbalesetben haltak meg, az anyukája pedig évek óta kómában van. Ezért érintette mélyen, hogy hallotta az állomás hangját, hiszen egykor az édesanyja volt népszerű DJ a városkában. A lányok úgy döntenek, hogy segítenek Shionnak, hogy túllépjen ezen a szörnyűséges megrázkódtatáson, így amatőr rádiózásba kezdenek. Nasagi mesél a lánynak a Kotadama-ról, amelyet a nagymamája is látott, és talán reményt adhat neki, hogy felébresszék az alvó nőt.

d6eae6fe66e17970b003b0592b596df51490352419_full.jpgA Kotadama a szavak ereje, a hangok lelke, mely minden embernél más és más. Viszont vigyázni kell vele, mert hatalmas, és olyan, mint a karma. Ha valamire nagyon vágyunk, csupán ki kell ejtenünk a szavakat és meg kell fogalmaznunk a kívánságunkat, valóra fog válni. Azonban, ha másnak akarunk rosszat, úgy a szó visszaszáll ránk, és nekünk hoz szerencsétlenséget. Nasagi pedig látta Shion gyönge lila színű hangjának lelkét, ahogy megpróbált édesanyja elméjébe hatolni, hogy elérje azt, és úgy gondolja, a rádiózás segíthet a lánynak a kómás állapot megszüntetésében.

20170827232624.pngNaoyuki Itou (Overlord, Kanon) slice of life típusú animációs drámája könnyed kikapcsolódást nyújthat kicsiknek és nagyoknak. Aya Takano (Polar Bear's Café, Karakai Jōzu no Takagi-san) különleges karakterdizájnja egyedi színezetet kölcsönöz a Your Voice-nak. Alig három hónapos alkotással van dolgunk, mely csak most indult el a premier útján, és vesz részt az idei filmfesztiválokon. Akito Matsuda (Grimoire of Zero) zenéje erősen emlékeztet bennünket a sokak által kedvelt k-pop irányzatra, mely valószínűleg rengeteg rajongót fog a mozikba vonzani Ázsiában.

606857805b6de8c6380e9d90956e446a1490352408_full.jpgA Your Voice, akárcsak az A Silent Voice és a The Anthem of the Heart a kimondott szavak erejére figyelmeztet bennünket, hogy vigyázni kell velük. Nem csak azért, mert a karma miatt bizony visszaszállnak ránk az átkozódások és a rosszakaratok, hanem ezért is, mert visszavonhatatlanok, így érdemes megválogatnunk, mire használjuk a hangunkat.
Emellett persze csodálatos példamese a barátságról és az egészséges versenyszellemről. Igazi kikapcsolódást nyújthat a hideg téli estéken a szívmelengető történetével, így bátran merem ajánlani.

Értékelésem: 8/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=19386
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=azza6Ykbt5s
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/kimi-no-koe-o-todoketai-304695.html
DVD megvásárolható: még nem

Smaragd Sárkány