A parfűmárus és a farkasnő kalandjai: Spice and Wolf

Ha könnyed, őszi anime sorozatot kerestek, akkor a Spice and Wolf-ot (Ōkami to Kōshinryō) bátran merem nektek ajánlani. Akkoriban hívták rá fel a figyelmemet, amikor még javában futott az első évadja, de csak most sikerült beszereznem a DVD kiadványokat. Mivel pont egy kevésbé komoly műre vágytam, így neki is álltam, hogy végignézzem. Összesen 25 epizódból és egy OVÁ-ból áll, így nem kell megijedni, még nem eposzi hosszúságú műveket ajánlok nektek.


Natsumi Kiyoura - Tabi no Tochuu (On a Journey)

1347144_latvian_showmasterkeyart_e173306c-a478-e711-8175-020165574d09.jpgValamikor a középkori Európában járunk, ahol Pasroe városában még haloványan élnek a pogány hiedelmek. Egy huszonéves kereskedő fiú, Kraft Lawrence éppen az aratás idejére érkezik a környékre, és némi árucsere reményében betér a számára már elég jól ismert településre. Természetesen többször is járt erre, így felkeresi a lányt, akivel nem csak üzletelhet, de még flörtölhet is. Chloe az utolsó búzaköteget vágja le éppen, majd a hagyományoknak megfelelően felvonyít, és a pajtába menekül, ahova be is zárják.

4b2da66c4b1d0d2b7f360aaed3c0dc869e9ea183_hq.jpgAz ősi legenda szerint ugyanis egy misztikus farkas lakik a környéken, akivel a múltban megállapodást kötött egy férfi. Így a termény mennyiségét az állat fogja irányítani, és megvédi őket a külső behatásoktól, kártevőktől. Illetve a másik oldalról a helyiek áldoznak neki a búzából, és tisztelettel kezelik, aratáskor pedig ezt a furcsa játékot játsszák el, amit fentebb leírtam. A rituálé az egyházi tanok terjedésével eléggé a háttérbe szorult, és úgy tűnik, a papság majd megvédi a várost, így már nincs szükségük az ősi babonákra. Ezért ez az utolsó ilyen szertartás, de ennek ellenére vidáman és önfeledten végzik el. Chloe játékosan randit is kér a megszeppent Lawrence-től, mielőtt berohan az említett pajtába.

pa5uopb.gifAzonban az események némileg más fordulatot vesznek, mert a városból éjjel kiosonó kereskedő mozgást észlel a szekerén, és egy fiatal lány bújik elő a szőrmék takarásából. Kiegyenesedik, fürdik a holdvilágban, és hangosan felvonyít. Így ismeri meg Lawrence a helyi legendák szülöttét, Holot, a farkasnőt. A többszáz éves hölgy északról keveredett a környékre, és valóban megállapodott a helyiekkel. Ezidáig élvezte is a vendégszeretetüket, illetve a lakosság rajongását és áldozatait, de most arra vágyik, hogy világot lásson. Hiszen az aratásnak vége, most kicsit pihenhet és utazgathat, nincs más teendője, ráadásul régen látott szülőotthonát is ideje felkeresnie. Ekképpen indul meg kettőjük könnyed, mégis kalandos ismerkedése, valamint felfedezése. Két világ találkozása, az ősi pogány, északi hiedelmek, és a felvilágosultnak gondolt középkori Európáé.


Rocky Chack - Ringo Biyori ~The Wolf Whistling Song

spice_and_wolf_04.jpgA Spice and Wolf története játékosan elevenedik meg szemeink előtt, igazán élvezetes és szórakoztató, ahogyan finoman beleszövik a kor sajátosságait, illetve az egyik fő témáját, a kereskedelmet. Nem meglepő, hiszen főszereplőnk egy vándor kalmár, aki városról városra járva próbál meg boldogulni. Itt megveszi az olcsó, de később, vagy máshol kelendőbb árut, míg egyéb helyszínen túlad rajta. Mindeközben kapcsolatokat épít és információkat szerez, hogy ismerje a pénzmozgásokat, az árakat, illetve az érmék aktuális értékét. Meglepően hasznos segítséget nyújt neki ebben a „Bölcs Farkas”, Holo, aki ráérez az emberek szándékára, hiszen már évszázadok óta él közöttük.

spice13.jpgA könnyed, mégis izgalmas sztori kisebb fordulatot vesz, amikor kiderül, valakik meg szeretnék bolygatni a gazdaságot. Tehát nem annyira új keletű, hogy valaki a tőzsdét manipulálja, erre már a múltban is voltak próbálkozások. Mindezt megkoronázza, hogy a Holo lelepleződik, így némileg trükkösebben és óvatosabban kell majd tovább utazniuk. Kalandozásuk során persze egyre közelebb kerülnek egymáshoz, miközben meg is ismerik a másik természetét.


Akino Arai - Mitsu no Yoake (Honey Dawn)

a3cd376904069105aa28cd0bf53b4e8577e7f268_hq.gifA második évadra már igazán összeszokott párossá növik ki magukat, melynek az ára, hogy újabb kihívásokkal kell majd szembenézniük. Pláne, ha Lawrence be szeretné tartani Holonak tett ígéretét, hogy elkíséri őt a szülőföldjére. Ez nem bizonyul könnyű feladatnak, sőt a megvalósítás talán némi akadályba is fog ütközni, mert a fiú rendelkezik egy kevés információval a messzi északi Yoitsuról. De igyekszik úgy keverni a kártyáit, hogy minél tovább együtt maradhasson a farkasnővel, akit ugye nem csak megkedvelt, de igazán hasznosnak is talál az alkudozások idején. Hogy mi lesz kettőjük sorsa, meddig tudnak egy úton haladni, és elérnek-e a céljukhoz, azt nem szeretném elmondani, de annyit el fogok árulni, hogy a light novel (Isuna Hasekura), amelyből adaptálták, a mai napig fut. Ami ne ijesszen meg senkit, hiszen attól még kerek történet a Spice and Wolf, csupán figyelmeztetés azoknak, akik rajongók, és más befejezésre számítanak, ismervén az eredeti eseményeket.

spice-wolf-7.jpgEz az anime igazán bájos, és emellett szórakoztató is, mindazok számára, akik kicsit fogékonyak a slice of life típusú történetek iránt. Különlegességét már említettem, hiszen nem csak történelmi stílusú, hanem konkrétan a középkori kereskedelmet veszi górcső alá. Bemutatja nekünk az apró fogásokat, illetve a trükköket, amelyekkel nagyobb pénzt lehet leakasztani egy-egy tranzakció során. spice_and_wolf_silvercontent.pngA pogány hagyományok, néphiedelmek és az egyház ütköztetése nem ritka a szépirodalmi művekben, így örömmel fogadtam, hogy egy ilyen ártatlan sztori során is bevállalták az alkotók, hogy megmutassák az értékeket, amellett, hogy nem foglalnak állást egyik oldalon sem, sőt, a kritikai felhang ellenére egyiket sem tüntetik fel egyértelműen negatív színben. Egyébként nem az első alkalom, hogy egy átlagostól eltérő élethelyzetre helyezik a hangsúlyt, ráadásul egy másik időbe átültetve, hiszen a The Twelve Kingdoms (Juuni Kokuki) is hasonlóan összetett világgal mutatja be nekünk a nemesi intrikákat. A Spice and Wolf ugyanígy ismertet meg bennünket a középkori kereskedők mindennapjaival, kihívásaival, az évszázad üzletétől, a rablásokon át a csődig. Emellett ügyesen magyarázatokkal is szolgál az apró fogásokról, illetve az átverésekről, valamint az etikettel kapcsolatban is felvilágosítást nyújt a figyelmes hallgatóság számára.

107522-spice-and-wolf-holo-transforming.jpgAzonban, ami a legfontosabb, sosem válnak unalmassá a képsorok, mert Holo és Lawrence együttműködése, és interakciói frappánsan és izgalmasan vannak ábrázolva. Takeo Takahashi rendezése mindkét sorozatban tud újdonságokat mutatni a számunkra. Jū Ayakura manga dizájnját Kazuya Kuroda (Vandread, Sakura Wars, Princess Resurrection, Higurashi no Naku Koro ni Rei) dolgozta át az animére, Toshihiro Kohama (Fafner EXODUS, She, The Ultimate Weapon) művészeti felügyeletével. Zenéjét az a Yuuji Yoshino szerezte, aki .hack//Legend of the Twilight-ét is. A sorozat dalait pedig elcsöpögtettem nektek a cikkem során.


Rocky Chack - Perfect World

Tehát nem kell félni, ha az őszi éjszakákon, hétvégéken valami könnyed, aranyos szórakozásra vágytok, keressétek meg ezt az animét, nem fogtok benne csalódni.

Értékelésem: 8,5/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.cc/encyclopedia/anime.php?id=8537, https://www.animenewsnetwork.cc/encyclopedia/anime.php?id=10269, https://en.wikipedia.org/wiki/Spice_and_Wolf
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=gMPPrw_hVfMhttps://www.youtube.com/watch?v=62XHhSk3WKs
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/spice-and-wolf-235320.html
Bluray megvásárolható: Spice & Wolf - Season 1 Collection [DVD], Spice And Wolf Complete Season 2 [DVD]

Smaragd Sárkány