2017. aug 09.

Két világ, azonos problémák a Ghibli Stúdió Arrietty-ében

írta: Emerald Dragon
Két világ, azonos problémák a Ghibli Stúdió Arrietty-ében

Karigurashi no Arrietty (2010) (The Secret World of Arrietty)

3_the_secret_world_of_arrietty.jpgNem tudom, hogy ki hogyan van vele, de én a külföldi rajzfilmjeimet a Sky Channel és a The DJ Kat Show során ismertem meg először. Hatalmas világ nyílt ki előttem, amikor megtanultam angolul, és végre olyasmiket is nézhettem, amelyeket nem az aktuális Magyar Királyi Televízió sugárzott, hanem klasszikusokat is, mint a Pókember, Transformers, stb. Az egyik amerikai sorozatból, a The Littles-ből (Csenő manó, Minimanók – Mary Norton regényeiből adaptálva) aztán 2010-ben a Ghibli Stúdió is készített egy egész estés animét, Karigurashi no Arrietty címmel. Mondanom sem kell, hogy azonnal lecsaptam rá, bár nem számítottam arra, hogy valamikor majd írni is fogok róla. 

507463.jpgArrietty egy kis manó, aki egy idős nő házában éldegél a szüleivel. Igazából nagyon jól elvannak, hiszen mindent megtalálnak a ház körül, amire szükségük van. Ráadásul egy-egy apró levél, gyümölcs, vagy éppen szövetdarab hetekig elég nekik a túléléshez. Igazi Paradicsomban laknak, azonban arra gondosan ügyelnek, hogy ne figyeljenek fel rájuk akkor, amikor a lakásból is el-elcsennek valamit. Egy kockacukor, egy gombostű, egy gomb, ezek apróságok csupán, fel sem tűnnek egy átlagos családnál. Hiszen mindenkinél előfordult már, hogy azt hitte, letett valamit valahova, vagy volt még belőle egy-két darab, begurult az ágy alá, de aztán sohasem került elő. Íme, a rejtély megoldódott, innen is jön a Karigurashi no Arrietty magyar címe, miszerint „Elvitte a manó”.

arriettycat.jpgEzek a barátságos lények olyanok, mint a miniatűr emberek, számukra minden átlagos akár veszélyforrás is lehet, mint például a kiömlött víz, a porszívó, vagy éppen a macsek, aki a szobában, illetve az udvaron kujtorog. Csupán hármasban éldegélnek, de elégedettek és boldogok, egészen addig a napig, amíg kicsit fel nem kavarja az életüket, hogy az idős hölgyhöz egy fiúgyermek érkezik. Arrietty szerencsétlenségére nem is egyszer fut bele az emberbe, mégis valahogy úgy érzi, nem kell félnie a fiatal Sho-tól. Azonban a szülei természetesen nem nézik jól szemmel a helyzetet, hiszen minden okuk megvan, hogy féljenek a náluk jóval nagyobb teremtményektől, akik a házat birtokolják. Így kénytelenek döntést hozni, hogy hogyan tovább: megpróbálnak beilleszkedni az emberek világába, és megbíznak bennük, vagy ismét elköltöznek, miután annyira megszokták ezt az otthont.

arrietty-12.jpgHayao Miyazaki (forgatókönyv –Howl's Moving Castle, My Neighbor Totoro, Princess Mononoke) animéi könnyen felismerhetőek, mert azonos látványvilágúak, a karakterek nagyon hasonlítanak a további filmek szereplőire. Nagyon jellegzetesek az arcok, illetve ahogyan az emberek és az állatok ábrázolva vannak. Mindegyik varázslatosan szép, ugyanakkor meseszerű, kimondottan gyerekeknek készült, mégis a felnőttek számára is élvezhetőek. Amellett, hogy elszórakoztatnak bennünket, ügyesen egyensúlyoznak azon a határon, amelyen a Disney filmek gyakran átbillennek, tehát az erőszak csak azokban az esetekben jelenik meg, ahol elkerülhetetlen, azonban nem tusolja el ezeket a jeleneteket, hanem a jelentőségük miatt inkább kiemeli azokat. Bár a Karigurashi no Arrietty pont azon kivételek közé tartozik, amelyekben az explicit résznek nincsen funkciója, inkább drámai jellegű alkotásról van szó, ezért ilyen jelenetekre ne számítsatok.

54446374.jpgA Karigurashi no Arrietty rendkívül bájos mese, ügyesen mutatja be egy átlagos japán család életét, ahol, ha baj van, a nagyszülő, vagy a közeli rokon bármikor készen áll, hogy beugorjon segíteni az anyukának vagy az apukának. Illetve emellett ütköztet egymással két világot, a fantáziát és a valós életet. Nagyon izgalmas kérdés, mi történik, ha találkoznak azok, akik eddig csak elkerülték a másikat, vagy éppen nem is sejtették, hogy valaki ott lakik velük a szobájukban. Barátságos népek, akik az idegenre valamiképpen reagálni fognak, de nyilván nem mindegyik egyed ugyanúgy tesz majd, ahogyan mi cselekednénk a helyükben. Átérezni a kis manók félelmét, illetve a túlélni akarást, a küzdelmet is, ahogy a talán a kihalás szélén álló faj a természettel harmóniában, ugyanakkor lapulva tengeti mindennapjait. A másik oldalon pedig a megmagyarázhatatlan jelenségekre éhes ember áll, aki olthatatlan kíváncsisággal tekint a világra, melyben ilyen érdekes lények is előfordulhatnak. Persze gyermekként űz minket a tudásvágy, nyitottabbak vagyunk, felnőttként már levetkőzzük ezt az arcunkat és sokkal inkább praktikusabb jellemeket öltünk a testünkre. Izgalmas végignézni, hogy mi kerekedik ki a két faj találkozásából, és milyen jövő képzelhető el Arrietty és Sho számára. Ráadásul nagyon finoman megfogalmazódik az is, hogy milyen közös vonások lehetnek két ismeretlen sorsában. Talán az egyik legsokkolóbb jelenet az, amikor erre fény derül, hiszen így értik meg leginkább egymást, és ébrednek rá, hogy mennyire önzően gondolkodtak azt megelőzően.

open-uri20150422-12561-ng97kb_0f8130b5.jpgNem kell megijedni, itt most nem a szerelmet kell keresni, hanem sokkal inkább megértést, végzetek átérzését, illetve annak felismerését, hogy ki milyen helyzetben van, és milyen lehetőségei vannak. Sokkal inkább szól az empátiáról a Karigurashi no Arrietty, mintsem hogy komolyabb társadalomkritikát fogalmazzon meg. De könnyed hangvétele ellenére azért a valós élet drámaiságát sem hanyagolta el a rendező, Hiromasa Yonebayashi (Mary and The Witch's Flower, When Marnie Was There). Hayao Miyazaki mellett a forgatókönyv megírásában az a Keiko Niwa segédkezett, akinek a When Marnie Was There és a The Wind Rises is köszönhető. Cécile Corbel zenéje (a cikk elején) nem kiemelkedő alkotás, viszont visszaadja a japán folklórra jellemző hangulatot. A jellegzetes karakterek Akihiko Yamashita (Mary and The Witch's Flower, Tales from Earthsea) keze munkáját dicsérik, aki Megumi Kagawaval (Ponyo on the Cliff by the Sea) karöltve az animációk rendezését is végezte.

arrietty-3-615x332.jpg

Gyermekkorom egyik kedvenc történetei elevenednek meg előttünk egy nagyon kedves kis történet során, amely tanulsággal szolgálhat arról, hogy nem szabad előre megítélni a másikat és elfogadónak, nyíltnak kell lennünk, nem az idegentől rettegve leélve életünket.

Értékelésem: 8,5/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=11212, https://en.wikipedia.org/wiki/The_Littles_(TV_series)
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=VlMe7PavaRQ
Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/kari-gurashi-no-arietti-58576.html
Bluray megvásárolható: Arrietty Deluxe Collector's Edition - Double Play (Blu-ray + DVD)

Smaragd Sárkány

Szólj hozzá

anime dráma fantázia slice of life Ghibli Studio