2018. jún 09.

Japán városi legendák és fóbiák: Ito Junji anime gyűjteménye

írta: Emerald Dragon
Japán városi legendák és fóbiák: Ito Junji anime gyűjteménye

Junji Ito „Collection” (2018)

junji-ito-collection.jpgAmióta elindítottam az animés blogomat, örömmel tapasztaltam, hogy időnként nem csak visszajelzéseket kapok, hanem előfordul, hogy ti is ajánlotok nekem műveket, amelyekről érdemes volna írnom. A most bemutatásra kerülő sorozatról viszont jó előre jeleztétek, hogy az idei első negyedévben kerül vetítésre, és szívesen olvasnátok róla egy kritikát. Így azonnal rávetettem magam a Junji Ito Collection-re, és hétről hétre igyekeztem követni az epizódjait. A tizenkét rész után egy dupla OVA-val zárták a sort, lássuk, hogyan is sikerült a megvalósítás.

Pinballs: The Writhing in Agony Blues

the-junji-ito-collection.gifRendhagyó módon nem a cselekmény elmesélésével fogom kezdeni, hiszen hamar rájöttem, hogy nem véletlenül szerepel a címben a gyűjtemény kifejezés. Ugyanis a világhírű horrormanga író, Junji Ito munkáiból szemezgettek az alkotók. Olyannyira, hogy egy-egy rész nem csak egyetlen esettel foglalkozik, hanem kettő vagy három rövid történetet foglal magába. A Japán mesék anime köntösben című cikkemből már láthattatok példát ilyesmire, de abban a Mononoke és az Ayakashi - Samurai Horror Tales elsősorban a folklór világából merítettek ihletet, itt pedig a szerző fantazmagóriái is megelevenednek előttünk. Természetesen bizonyos esetekben urban legends-eket is <felismerhetünk közöttük, illetve fóbiákat és rémmeséket is érintenek a szösszenetek.

000746de_351190.png

A Junji Ito Collection egy visszatérő motívummal indít, egy olyan karakter személyében, aki velejéig romlott, ámde ugyanolyan szerencsétlen és töketlen is. Souichi ugyanis előszeretettel foglalkozik átkokkal, tökéletes sorozatgyilkos jegyekkel rendelkezik, amellett, hogy valójában egy pojáca. Hiába képes ráolvasásra és foglalkozik woodoo-val, valahogy a dolgok sosem úgy alakulnak, ahogyan ő szeretné. ito-junji-01-16.jpgKicsit olyan érzésünk van, hogy egy tehetségtelen sátánista, aki megpróbálja terrorizálni a környezetét, de nincsenek sokkal jobb képességei, mint egy csapnivaló illuzionistának. A körülötte zajló események viszont igazán kreatívak, abszurdak és ezért igencsak hangulatosak, így ezekből szívesen látunk több epizódot is.

b0180ac2f65756f5b25f87ab4f61b560.jpgA tizenkét epizód során kreatív szituációkkal ismerkedhetünk meg, melyek közül nem egy megborzongat bennünket, míg másokon csak mosolygunk, vagy éppen elgondolkodunk az eredetén. Az epizódok talán pont azért fogyaszthatóak könnyedén, mert rövidkék, frappáns csattanókkal, illetve néhány esetben azért értetlenül szemléljük a látottakat. Természetesen akad olyan városi legenda is, amely szerintem valamilyen formában minden nép elméjében létezik. Az OVA-k viszont sajnos csak a kiadványok extráiként lesznek majd elérhetőek, így azok ismertetésével majd a cikk kiegészítéseként foglalkozom, hiszen egyértelműen a polcomon a helye a Bluray verziónak.

itou-junji-collection-02-08.jpgJunji Ito (Tomie-sorozat, Museum of Terror, GYO: Tokyo Fish Attack) az egyik legismertebb horromanga szerző, aki számtalan művel ajándékozta már meg a világot, bizarr elméje izgalmas városi legendákat és creepypastakat dolgoz fel, illetve rengeteg fóbiára építkezik. Műveiből Shinobu Tagashira (Diabolik Lovers) rendezett animét, Shinobu Tagashira (Is This a Zombie?, Shonen Onmyouji) karakterdizájnjának és Yuuki Hayashi (Death Parade, Kiznaiver, My Hero Academia) zenéjének segítségével. Az eredmény nem csak hibátlan, hanem igazán élvezetes és izgalmas is. A részek elején a The Pinballs Shichitenbattō no Blues, végén JYOCHO Tagai no Uchū című száma hallható.


JYOCHO: Mutual Universe

tumblr_p23e1isigm1ro3oueo1_500.gifA borzongás és a rémtörténetek kedvelőinek előszeretettel ajánlom ezt a kiváló sorozatot, mert egy különleges alkotás, a Junji Ito Collection minden horror rajongó polcának ékességévé válhat. 

Az OVA-kra kissé sokat kellett várni, és a mester leghíresebb történeteinek főszereplőjének debütálása is megtörténhetett, melyek elsősorban a lemezes kiadványokon lesznek majd hozzáférhetőek. A két rövid sztori Tomie-re fókuszál, akit kegyetlenül meggyilkoltak, de nem hagyja magát, és visszatér, hogy bosszút álljon a sorsáért. Nem csupán az elkövetőket támadja ezzel, hanem hasonló körülmények között élőkre is vadászni fog, igazi japán legenda, rémtörténet válik a személyéből. 

Remélhetőleg a kezdeményezés folytatódik majd és újabb évad során a horror-mangákból többet is megismerhetünk anime verzióként is. Halloween-re pedig előszeretettel ajánlom ezeket a hátborzongató szösszeneteket.

Értékelésem: 9/10

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=20207

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=uRUKmuYMAww

Bluray megrendelhető: hamarosan

Smaragd Sárkány

 

Szólj hozzá

horror krimi halál anime thriller rejtély fantázia mágia mitológia folklór természetfeletti városi legenda creepypasta Ito Junji