2018. máj 21.

A Sátán elleni legerősebb fegyver a saját fia lehet!

írta: Emerald Dragon
A Sátán elleni legerősebb fegyver a saját fia lehet!

Blue Exorcist (2011)

anime-series-like-blue-exorcist.jpgA természetfelettivel foglalkozó sorozatokat kiváltképp szeretem, ezért régen kiszemeltem magamnak az Ao no exorcist (Blue Exorcist) című animét. Magát az alapfelvetést találtam izgalmasnak, Tensai Okamura rendezései közül pedig amúgy is láttam már a Darker than Blacket, folytatását, a Gemini of the Meteort, valamint a fantasztikus Wolf’s Raint, így sejthettem, hogy nem fogok csalódni. Kicsit nehéz volt összerakni, hogy az OVA-k, a film és a sorozatok miként kapcsolódnak egymáshoz, de végül megérte, hiszen kiemelkedik a sok hétköznapi alkotás közül.

UVERworld: Pride Core

ao_no_exorcist_full_663545.jpgRin és Yukio Okumura ikertestvérek, olyanok, mint a tűz és a víz, hiába neveli őket egy pap. Míg a fiatalabbik jótanuló, szorgalmas és immár kirepül a családi fészekből, hogy gimnáziumban kamatoztassa a tudását, addig Rin igazi katasztrófa, aki folyton bajba keveredik. Valójában a fiú csupaszív és szeret másokon segíteni, gyűlöli az igazságtalanságot, és ha bántják a gyengébbeket. giphy_10.gifRáadásul van egy különleges képessége, amit nem oszt meg a környezetével: látja a démonokat, amelyek az emberek között élnek és felfordulást okoznak. Persze megvannak jelei, hogy nem egy átlag diák, de eddig úgy tűnik nem tulajdonítottak különösebb jelentőséget a jelenségeknek, melyek körülötte történtek. Egy napon azonban arra ébred, hogy rengeteg apró lényt észlel a városban, amelyre senki sem reagál, valószínűleg nem is látják őket a többiek. Számára egyértelművé válik, hogy ezek a szörnyetegek befolyásolják az emberek viselkedését, ami lehetséges, hogy indokolatlan dühükre vagy gonoszságukra adhat magyarázatot. Csak ezekkel szembenézve tudja meg nevelőapjától, hogy nem egy egyszerű gyermek, hiszen egy nagyhatalmú démonnak, magának a Sátánnak fia, aki félig ember is.

vlcsnap-2011-05-27-21h48m01s240.pngApja elvesztésekor Rin megfogadja, hogy maga is nevelője nyomdokaiba lép, és ördögűzővé válik, így belép az akadémiára, ahol Mephisto Pheles igazgató figyelő tekintete alatt tanulhatja ki a mesterséget, hogy később végezhessen a Sátánnal. Az iskolában hatalmas meglepetések érik majd, és miközben azon küzd, hogy ne hulljon ki a sorból, saját lényével is meg kell barátkoznia, az elfogadás és a megismerés kulcsfontosságú ahhoz, hogy ne eméssze el a saját természete, és változni tudjon a célja elérése érdekében. 224627.jpgA tanulási folyamat nem egyszerű a számára, hiszen nem az a típus, aki naphosszat a könyveket bújja, így elengedhetetlen a fejlődés, kénytelen megbarátkozni a többiekkel is, illetve le kell vetkőznie impulzív természetét, az apai örökséget, melyet titkolnia is kell a társai elől.
screen-shot-2018-03-27-at-9-37-24-pm.pngAz akadémián ismerkedik meg Ryuji (Bon) Suguroval, aki igazi riválisának bizonyul több szempontból is. Az egészséges versenyszellem pedig segít neki abban, hogy összeszedje magát, és ösztönözze a jobb teljesítésre. Persze ő is visszahat a srácra, aki kicsit pökhendin viselkedik a többiekkel szembe, és teljesen elszigeteli magát ezzel. Emellett valami csoda folytán barátokat is sikerül szereznie, bár igencsak ambivalens módon közelíti meg őt az osztály, és Shiemi Moriyama is, akivel legelső kalandja során ismerkedik össze.

Rookiez is Punk'd: In My World

aonoexorcist1.pngAz akadémia nem csak arra jó, hogy Rin megtanulhassa a helyét és szerepét abban a világban, melyben élni kénytelen, hanem társai ránevelik a csapatmunka fontosságára. Bármennyire is hatalmas az ereje, ha képtelen rá, hogy rendesen irányítsa azt. A tanárok csupán útmutatással szolgálhatnak számára, egyedül ő fejlődhet és alakíthatja a jellemét és viselkedését, ehhez pedig nélkülözhetetlenek a társai, akik előtt ugyanaz a cél lebeg, mint Rin előtt. Arra is ráébred, hogy a féktelen harag nem igazán jó tanácsadó, ám ezt csak a tudást saját kárán képes megszerezni. 6bb446a5284e25411254ce950cd5e5da7657c2e3_hq.gifAhogy folyamatosan idomul a környezetéhez, és ellesi az apróságokat a barátaitól, nevelőitől, valamint az őt okítóktól, igazi felnőtté formálódik, aki nem csak önálló döntéseket hozhat meg, de vállalja is a tetteiért a felelősséget. Testvére pedig először félve majd csodálattal figyeli Rint, mert számára is meglepetésekkel szolgálhat a fiú, hiába ismeri születése óta. Bár tinédzser fiúként igencsak vágyik a figyelemre, a népszerűségre, és a nők rajongására, mégis az egyetlen lánnyal, Shiemivel, akivel esélye lenne kapcsolatra, nem sikerül zöldágra vergődnie, ez pedig kettőjükön múlik. Tehát a romantikus szálakat azért tetten érhetjük, de ez nem az a típusú anime, amely nyálas ömlengésekbe torkollna.

blue-exorcist-the-anime-kingdom-37242608-1280-720.jpgAz ikrek nevelőapjának öröksége végigkíséri a fiúkat az akadémián, és azon kívül is iránymutatásul szolgál, amikor elbizonytalanodnak, vagy rossz útra tévelyednének. Rengeteget tanultak az öregüktől, de az igazi leckét mégis egymástól és az élettől kapják majd, ahogyan az együttműködést és az elfogadást hajszolják, ellensúlyozva a másik jellemét, erősségét és gyengeségeit. gg_ao_no_exorcist_03_8109cbd1-mkv_snapshot_11-19_2011-05-01_23-25-02.jpgAz osztály, melyben egyszerre tanulnak és oktatnak – mert bizony Rin is formálja a többi diák hozzáállását, szellemét és arroganciáját, vagy éppen kishitűségét –, velük együtt emelkedik ki a szürke tömegből, kovácsolódik egységgé, és érti meg: csak együtt boldogulhatnak, bármennyire is magányosnak érezték magukat ezidáig. A csapatszellem hasznosságát már korán meg kell ismerjék, de más valamiről tudni, és más ösztönösen használni azt.

2PM: Take Off

source_6.gifAhogy Rin megtanulja irányítani saját képességeit, és levetkőzi démoni énjének visszahúzó erejét, úgy egyre több próbatételre kényszerül, mert a Sátán gyermekei és szolgái is a hatalmára pályáznak. Számtalan támadást kell visszavernie az iskola falai között is, hiszen sehol sem lehet biztonságban. Ráadásul nem mindenkinek ismerjük a valós szándékát, mert a tanárok és a gg_ao_no_exorcist_08_464252c1-mkv_snapshot_23-42_2011-06-09_01-01-09.jpgVatikán is tesztelni szeretné őt, hogy mennyire irányítható és megbízható, illetve a vizsgákon is helyt kell állnia. Emiatt nem mindig egyértelmű, hogyan kell reagálnia, mikor engedheti szabadjára féktelen haragját, hogy biztosítsa a túlélést, mikor szükséges megőriznie az inkognitóját és a fejét használnia a győzelem érdekében. Az egyensúlyt nem könnyű megtalálnia, hiszen a legjobb az volna, ha feltűnés- és fékevesztettség nélkül is képes volna küzdeni, ha odafigyelne a környezetére, megvédené barátait, de nem is titkolná el mindenki elől a valódi lényét. Ehhez viszont először magának kell bizonyítania, nem a tanárainak, mert azok úgyis csak aggódnak érte és félnek tőle, nem ismerik úgy, mint egykori nevelőapja.

blue_exorcist_s01e01_fight_over.pngA lecke minden esetben kétirányú, nem csak a növendékek tanulnak belőle, hanem Yukio és felettesei is többek lesznek, mert Rin nekik is példát mutat azokból az értékekből, melyeket a templomból örökölt. Ezzel pedig bebizonyítja, érdemes volt apja támogatására és bizalmára, mert sokkal jobban hasonlít rá, mint fivére, aki jóval emberibb, mint ő.

ao_no_exorcist_600_628948.jpgMivel Kazue Kato mangája még korántsem ért véget, amikor a sorozat futott, így Tensai Okamura animéje kissé eltér az írásos anyagtól. Emiatt készült el egy későbbi évad, a Kyoto Saga mely más irányba terelte el a fő csapást. Ennek ellenére a mű fő mondanivalója szerencsére a fókuszban maradt, erről pedig a fentiekben már többször is kitértem. Az A-1 Pictures vigyázó tekintete alatt Keigo Sasaki nem csak a karakterdizájnért gipy.gif(ERASED, Tsubasa Tokyo Revelations, The Seven Deadly Sins, Blue Exorcist: Kyoto Saga, Blue Exorcist movie) felelt, hanem ezúttal az animációs rendezői (The Seven Deadly Sins -Signs of Holy War-) székben is ő ülhetett. A művészeti vezetésért Masatoshi Kait (Clockwork Planet, Gangsta, D.Gray-man Hallow, Red Garden) illeti dicséret, hiszen fantasztikus látványvilágot hozott létre a páros együttműködése. A zenéjét Hiroyuki Sawano (Attack on Titan, The Seven Deadly Sins, Re:CREATORS, Kabaneri of the Iron Fortress) szerezte, a főcímdalokat pedig elsősorban a ROOKiEZ is PUNK'D-nak, valamint Meisa Kuroki-nak köszönhetjük.  

Meisa Kuroki: Wired Life

ao-no-exorcist13.jpgA következő évadról és a filmről is fogok majd később szót ejteni, de elsőre ezzel a sorozattal szerettem volna azokat megismertetni, akik még nem hallottak róla. Érdemes belekezdeni, de nem szabad elfelejteni, hogy a cselekmény egy ponton el fog térni a mangáétól. Ettől függetlenül én kereknek éreztem a sztorit, ahogyan a Fullmetal Alchemist-ét is, de bizonyára izgalmas volna az eredeti verziót is megtekinteni, ha egyszer befejeződik a történet.

Értékelésem: 8,5/10

Mafab link: https://www.mafab.hu/movies/ao-no-exorcist-250334.html

Forrás, információk: https://www.animenewsnetwork.com/encyclopedia/anime.php?id=12210, https://en.wikipedia.org/wiki/Blue_Exorcist

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=CwKiLNS7Vfk

Bluray megvásárolható: Blue Exorcist: The Complete Series Collection [Blu-ray]

Smaragd Sárkány

 

Szólj hozzá

horror anime ördög thriller vígjáték dráma sátán ördögűző démon természetfeletti A-1 Pictures